Nieuwsbrief Juli 2021
Foto introtekst.jpg  

De deuren staan weer open!

Wij zijn verheugd dat de deuren van onze kerken weer open mogen en kunnen na al die maanden. De PC’s en alle andere vrijwilligers staan weer voor u klaar om u te ontvangen in de meest sfeervolle en unieke gebouwen van onze provincie. Of u nu met de auto of fiets langs de kerken wilt, wij hebben prachtige routes uitgestippeld. U kunt ook bij alle kerken langs zoals de 24-jarige IJsbrandus van Popta doet. Met zijn handbike fietst hij 434 kilometer verdeeld over vier dagen.

En als u dan toch op pad bent, vergeet dan niet onze UITagenda te checken. Na een hele rustige periode is er eindelijk weer reuring in onze kerken. De komende maanden staan in verschillende kerken diverse activiteiten gepland: muziek, theater, exposities en lezingen. Ook zonder activiteit zijn de kerken een bezoek waard. De deuren van maar liefst 175 kerken zijn deze zomer iedere dag geopend. Zaterdag 3 juli was de aftrap van de openkerkenroute in de kerk van Baaium. Directeur Hester Simons ging in gesprek met jongeren over de toekomst van kerkgebouwen. Meer daarover in deze nieuwsbrief.

Na de zomer hebben we weer volop nieuws te melden. Maar eerst gaan we genieten van een mooie zomer met veel activiteiten in onze kerken. Fijne vakantie!


Openkerkenroute: ‘Kerken in het heden, verleden en toekomst’

Openkerkenroute.jpg

Maar liefst 175 kerken doen dit jaar mee aan Tsjerkpaad. Dit is een openkerkenroute die zaterdag 3 juli van start ging in Baaium. Een mooie samenwerking tussen beide stichtingen. Het thema dit jaar is: ‘Kerken in het heden, verleden en toekomst.’ Jongeren hebben een prominente rol. Hun ideeën over de toekomst van kerkgebouwen zijn zeer relevant. De wijze waarop kerkgebouwen betekenis hebben of kunnen krijgen in het leven van jongeren, is een gezamenlijk vraagstuk voor zowel Stichting Alde Fryske Tsjerken alsmede Tsjerkepaad.’ Van 3 juli tot 11 september tussen 13.30u en 17u zijn de deuren van 175 kerken geopend. Kijk op tsjerkepaad.nl welke kerken dit zijn.


In gesprek met jongeren over de toekomst van kerkgebouwen

In gesprek met jongeren over de toekomst van kerkgebouwen.jpg

Het Friesch Dagblad (FD) deed zaterdag 3 juli verslag van de aftrap van de openkerkenroute in Baaium. Directeur Hester Simons ging in gesprek met jongeren over de toekomst van kerkgebouwen. Het gesprek was een mooie aftrap waarmee we een deur openzetten voor een nieuwe generatie. Klik hier voor het artikel. 

Ook een opiniestuk van onze directeur in het Friesch Dagblad delen we graag met u. Ter verduidelijking: wij willen geen dancefeesten, maar stellen ons de vraag wat kan en wat kan niet. En hoe houden we samen de toekomst van de kerk in stand? We gaan er graag over in gesprek. 


Stichting heeft een juweel erbij: Mariakerk Buitenpost

Kerk Buitenpost.jpg

U heeft het misschien al meegekregen, maar op vrijdag 28 mei kregen we de sleutel in handen van prachtige Mariakerk in Buitenpost. Dit is de 54e kerk voor de stichting. Deze kerk blinkt uit in de historische waarde en heeft een harmonieus interieur met herenbanken en diverse rouwborden. Ook deze kerk is een absolute aanwinst.

De laatgotische Mariakerk is in 1496 gebouwd en na een brand in 1594, herbouwd in 1613. Het exterieur werd gewit, zodat de kerk in de volksmond “Alde Wite” (Oude Witte) werd genoemd. Klik hier voor meer informatie over de kerk. 

Het kerkgebouw krijgt door de overname een bredere functie. Er is ruimte voor culturele activiteiten zoals muziek, tentoonstellingen, vergaderingen en natuurlijk ook nog steeds kerkdiensten door de PKN. Klik hier voor meer informatie over de overname.


De UITagenda is er weer!

UITagenda.jpg

Wat is er de komende maanden te doen in onze kerken? U vindt het in de UITagenda die we samen met de PC’s en andere betrokkenen met veel plezier hebben samengesteld. Wat zijn we blij dat we weer mensen kunnen ontvangen! We hebben een veelzijdig en gevarieerd programma samengesteld in onze kerken. Wij bieden een podium voor onder andere muziek, theater, exposities en lezingen. Weten welke activiteiten in welke kerken plaatsvinden? Klik hier voor de UITagenda.


IJsbrandus van Popta (24) fietst met handbike langs onze 54 kerken

IJsbrandus van Popta.jpg

Aan zijn vlag hangt een A4 met het logo van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Hij werd al een paar keer herkend onderweg: de 24-jarige IJsbrandus van Popta uit Nijland fietst met zijn handbike langs al onze kerken. In vier dagen tijd legt hij een afstand af van maar liefst 434 kilometer. Op maandag 14 juni was zijn eerste tocht van 68 kilometer. Een mooi opwarmertje die hij zonder problemen doorstond. Zaterdag 26 juni startte hij zijn tweede etappe langs de kerken meest noordelijk in onze provincie. Dit keer was zijn tocht 130 kilometer. Wanneer hij zijn derde en vierde etappe fietst is nog niet bekend. Houd onze social media kanalen in de gaten. Klik hier voor meer informatie over deze sportieve topper.


Heeft u de auto- en fietsroutes langs onze kerken al gezien?

Autoroute Flieterpen - Alde Fryske Tsjerken.JPG

Voor wie ook op de fiets wil stappen langs onze kerken hebben wij prachtige routes samengesteld. Van elke route is ook een autoroute als het weer toch niet zo mooi is of de afstand wat te ver. Ten noorden van Franeker hebben we route Westergoa. U komt langs de kerken van Boer, Schalsum, Zweins, Wier, Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie.


We hebben ook de Flieterpenroute. U komt langs de kerken van: Lichtaard, Sibrandahûs, Raard, Bornwird. Op de fiets kunt u de zilte geur van de Wadden al ruiken. Bezoek ook het prachtige Dokkum. En u bent dichtbij het Lauwersmeergebied. Klik hier voor nog meer routes.


Onderzoeken studenten succesvol afgerond

Studenten HRM1.jpg

In het kader van Alde Tsjerken, Jonge Lûden bogen maar liefst 14 derdejaarsstudenten van de NHL opleiding Human Resource Management (HRM) zich sinds februari over diverse onderzoeksvragen op het gebied van Cultuur in Beeld, Employer Branding en Human Talent. De studenten hebben hun onderzoeken inmiddels afgerond en de verslagen ingeleverd. Dat leverde hen allen een mooi cijfer op. En voor de stichting bruikbare informatie. Ook onze stagiaire Geanne Panstra van de opleiding Vastgoed & Makelaardij aan de Hanzehogeschool in Groningen is klaar met haar stage. Zij deed onderzoek naar het rendement van kerken in relatie tot de meegeefsom van kerkelijke gemeenten.
Klik hier voor meer informatie.