Nieuwsbrief November 2020
Kerk Weidum.jpg  

Weer een kerk aan onze zorg toevertrouwd

Hoewel de wereld op dit moment stil lijkt te staan qua activiteiten, is het werk van de Stichting Alde Fryske Tsjerken altijd in beweging. En hoe leuk is het dat we in ons jubileumjaar weer een kerk overnemen. Vandaag, op donderdag 26 november, neemt de stichting de prachtige kerk van Weidum over. Dit is de 53ste kerk. Wederom een mijlpaal. En daarmee loopt ook het jubileumjaar bijna ten einde. Helaas verliep dit jaar voor ons en vele anderen niet zoals gepland door het coronavirus. Toch hebben we onze schouders eronder gezet en er wat moois van gemaakt.

Zoals het veertig pagina’s tellende jubileumnummer. Schrijfter Jelma Knol blikt terug. Het boekje Levende Stenen van Hans Willems werd uitgebracht. We gingen met hem in gesprek. En er is dit jaar een prachtige documentaire gemaakt voor Fryslân DOK over onze stichting. Daarvan is een prachtige compilatie gemaakt. En ook de werkzaamheden aan onze kerken gingen onverminderd hard door. In Augsbuurt ligt er een compleet nieuwe fundering en de kerk in Terband krijgt een flinke opknapbeurt. U leest er alles over in deze nieuwsbrief. En zoals gezegd: we zitten niet stil. Ook de komende tijd blijven we onze schouders eronder zetten en ondertussen maken we mooie plannen voor het nieuwe jaar.


Stichting Alde Fryske Tsjerken neemt kerk Weidum over

1.jpg

Op donderdag 26 november neemt onze stichting de kerk van Weidum over. Dit is de 53e kerk die aan de zorg van de stichting wordt toevertrouwd. De overname vindt plaats met in achtneming van alle maatregelen rondom het coronavirus. ‘Het is een bijzondere kerk’, aldus voorzitter Jan Kersbergen. ‘Dat we juist deze prachtige kerk mogen overnemen in het jaar dat we 50 jaar bestaan is wel heel speciaal.’

De kerk wordt overgenomen van de Protestantse Gemeente Westerwert. Deze gemeente beslaat de dorpen Jorwert, Jellum, Weidum en Bears. De kerken van Jorwert en Bears zijn al eerder overgedragen aan de stichting. De kerk, gewijd aan Johannes de Evangelist, staat op een terprestant aan de westzijde van het dorp. De slanke toren dateert van kort na 1100 en is een van de oudste in Friesland.

Lees verder


Restauratie kerk Augsbuurt: nieuwe fundering is een feit

Foto Augsbuurt.jpg

De eerste mijlpaal voor de kerk in Augsbuurt is bereikt. Er ligt een compleet nieuwe fundering onder het schip van de kerk. Maar liefst vijftig stalen palen, gevuld met beton, gingen de afgelopen maanden de grond in. Zowel in de kerk als buiten de kerk. Deze palen zijn per twee met elkaar en de kerkmuur verbonden. Een bijzondere constructie. Bouwkundig expert Willem de Graaf kijkt positief terug op deel één van de werkzaamheden. Verder met deel twee: de ontstane schade door scheurvorming en de scheuren zelf herstellen.

Lees verder


Onderhoudsbeurt voor opvallende Kerk Terband verloopt voorspoedig

Kerk Terband.jpg

Het zinkwerk is vervangen, de toren heeft weer een prachtige rode kleur gekregen en de gouden kroon is hersteld. Nu wordt het schilderwerk aan de buitenkant van de kerk aangepakt en wordt de voorkant van de kerk opnieuw geel geverfd. Die was door de jaren heen flink verkleurd. Vrijwilliger en voorzitter van de PC Terband, Jelle de Jong, is blij dat de kerk van buiten een opknapbeurt krijgt.
Als vrijwillig en voorzitter is De Jong al bijna vijftien jaar actief betrokken bij de kerk. In die tijd is alleen het ijzerwerk van de ramen aangepakt. Verder niet. En dat bleek ook wel, want de voordeur viel bijna uit haar scharnieren. Hoog tijd voor een opknapbeurt.

Lees verder


Jelma Knol grutsk op jubileumnummer

Jelma Knol.JPG

Voor het vijftigjarig bestaan van de Stichting Alde Fryske Tsjerken schreef schrijfster Jelma Knol een groot deel van de artikelen voor het jubileumnummer. In maart dit jaar verscheen het veertig pagina’s tellende nummer. U heeft het ongetwijfeld gelezen. Prachtige verhalen over uiteenlopende onderwerpen worden afgewisseld met mooie foto’s. We blikken terug met Jelma Knol. ‘It wurk dat de stifting docht is geweldich en tige wichtich foar de mienskip.’ Knol heeft grote bewondering voor alle medewerkers en vrijwilligers die bij de stichting betrokken zijn. ‘Guon frijwilligers binne al fan it gjin ôf belutsen en dogge dat noch hieltyd mei in protte leafde en oerjefte. Dat is fantastysk.’

Lees verder


Auteur Levende Stenen Hans Willems in de spotlights

Hans Willems_Nnb.jpg

Speciaal voor het jubileumjaar schreef Hans Willems het boek Levende Stenen. In het 117 pagina tellende boek in A5 pocketformaat worden de 52 kerken die de stichting anno 2020 beheert op een levendige manier in woord en beeld gebracht. Willems is ruim zes jaar redactievoorzitter van het magazine dat de stichting twee keer per jaar uitgeeft.

Iedere donderdag maakte hij vrij om aan het boek Levende Stenen te werken. Ruim een half jaar lang dook hij in de archieven van de stichting, maar ook van zijn voormalig werkgever. Hij spitte diverse boeken door en nam contact op met mensen die betrokken zijn bij de kerk. Dat resulteerde in twee prachtige pagina’s over iedere kerk. De woorden worden afgewisseld met prachtige foto’s zowel van binnen als van buiten de kerk.

Lees verder


Prachtige compilatie documentaire Fryslan Dok Tsjerken te keap

fryslandok-1024x576.jpg

Wij hebben twee prachtige filmpjes over onze stichting laten maken. In een paar minuten tijd wordt duidelijk wie we zijn en wat we doen. Er is een korte versie (3.36min) en een langere versie (9 min). De beelden zijn gemaakt uit het programma Fryslân DOK van Omrop Fryslân. Zij hebben een tweedelige documentaire gemaakt over kerken in Fryslân en de rol van onze stichting.
Klik op deze link voor de korte versie.
Klik op deze link voor de langere versie.