Nieuwsbrief December 2020
kerkinlicht2 Huizum.jpg  

Een hartverwarmend jubileumjaar

We sluiten 2020 bijna af. Het jaar waarin we ons 50-jarig jubileum vierden. Helaas niet zoals we vooraf in gedachten hadden. Toch kijken we positief en met trots terug. We hebben prachtige publiciteit gekregen. Dat resulteerde in bijna 600 nieuwe donateurs! Dank voor jullie vertrouwen. Speciale dank ook voor onze vrijwilligers van de PC’s en andere commissies die zich ook dit jaar weer voor onze stichting hebben ingezet. Het is hartverwarmend. Dank! We zijn blij dat onze en alle andere kerken voor veel mensen een moment van rust en bezinning gaf in deze bizarre tijd. We hopen dat de kerken ook in 2021 steun bieden in moeilijke tijden. Wij wensen jullie, ondanks de beperkingen, warmte, verbondenheid en kracht toe voor de komende dagen en veel gezondheid voor 2021. Pas goed op elkaar. Houd vol en heb lief.


Directeur Hester Simons zet stip op de horizon met Alde Tsjerken, Jonge Lûden.

Hester Simons3.png

Wat zijn de plannen van onze directeur Hester Simons voor de komende jaren? Ze gaat de uitdaging aan om de basis van het cultureel erfgoed van Fryslân verder te verstevigen en uit te bouwen. ‘Dat mag ik doen met een gepassioneerde club mensen. Ik kijk er enorm naar uit om samen een nieuw netwerk van mensen en organisaties op te zetten. En om een jongere doelgroep aan de stichting te verbinden zoals studenten en scholieren.’ Met ‘Alde tsjerken, Jonge lûden’, gaat Simons de provincie in. ‘Ik zet de deur van de stichting open.’

Lees meer.


Projectleider jubileumjaar Rommie van der Heide blikt terug

Rommie van der Heide.jpg

We sluiten ons jubileumjaar bijna af. Een jaar waarin we veel projecten en activiteiten op de planning hadden staan. Door de coronacrisis liep het anders en konden een aantal projecten helaas niet doorgaan, maar veel gelukkig ook wel. Zoals een documentaire over onze kerken voor Fryslân Dok, het jubileumtijdschrift en een nieuwe uitgave van het boek Levende Stenen. Bureaumanager Rommie van der Heide was projectleider. We blikken met haar terug. Rommie is trots en tevreden. ‘De stichting heeft prachtige positieve publiciteit gekregen.’

Lees meer.


Projecten jubileumjaar uitgelicht

Harm Woelinga.JPG

Het afgelopen jaar hadden we maar liefst twaalf projecten op de planning staan. We lichten twee projecten uit die ondanks corona gewoon doorgingen.
Harm Woelinga schreef speciaal voor het jubileumjaar een groot deel van de sociale media berichten ‘365 dagen een kerk uitgelicht’. In 200 woorden bracht hij een kerk voor het voetlicht. Wie is Harm Woelinga? Lees het artikel hier.

Vier studenten van NHL Stenden gingen voor het jubileumjaar de straat op om naar de mening van jongeren te vragen: hoe zien zij de toekomst van kerken en vinden ze dat kerken behouden moeten blijven? Bekijk het filmpje hier.


Terugblik overname kerk Weidum

20.04.10 Stiens WHvr-TvRZ in Vladskamptún Doktershûs - Anna Rubingh Photography ST3 006.jpg

Op 26 november namen we de kerk van Weidum over. Deze overname was niet gelukt zonder de financiële steun van de familie Van Riemsdijk. ‘Wij hebben een voorliefde voor romanogotische terpkerken. Dit cultureel erfgoed is iconisch en karakteristiek voor het Friese landschap, dat mag niet verdwijnen.’ Wie zijn deze warmhartige mensen? Lees het artikel hier.
De familie Van Riemsdijk was uiteraard ook aanwezig bij de officiële overdracht en spraken de aanwezigen toe. Ook onze voorzitter Jan Kersbergen en kerkenraadslid Harry Kaspers namen het woord. We blikken terug naar 26 november 2020. Lees het artikel hier.


Doarpstsjerke Rottevalle benoemd tot trouwlocatie

Jelle&Lisanne (323).jpg

Leuk nieuws! Dankzij de inspanningen van de Plaatselijke Commissie van Rottevalle is de Doarpstjerke door het college van B&W benoemd tot vaste trouwlocatie van de gemeente Smallingerland. Het kerkje wordt opgenomen in de (digitale) trouwfolder van de gemeente. We hopen veel bruidsparen te mogen ontvangen. Benieuwd naar de kerk in Rottevalle? Klik hier.


Boek ‘Over de groene zoden 2’ is uit

Over de groene zoden 2.jpg

‘Over de groene zoden’ is een boek over begraafplaatsen. In deel twee worden maar liefst 24 begraafplaatsen beschreven: van Almelo tot Zierikzee. In het boek staat ook een artikel over de ‘Huizumer dodenakker’ inclusief rondleiding met kaartje en toelichting. Op dit kerkhof liggen tal van bekende Friezen en het hoort bij de Dorpskerk in Huizum die de stichting in haar beheer heeft. 

Wie is er niet nieuwsgierig naar onze funeraire cultuur? Hoe wij omgaan met onze doden, hoe wij rouwen en herdenken. Er zijn genoeg kerkhoven en begraafplaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken.

De verkoopprijs bedraagt € 14,95 (excl. verzendkosten). Om het boek te bestellen kunt u een mail sturen naar: bureau@terebinth.nl of bel: 06 2417 3646.


Magazine over pelgrimeren naar Santiago

Pelgrimeren naar santiago.PNG

Eind december verschijnt de ‘Jacobsstaf’, een magazine waarmee op luchtige wijze kennis kan worden gemaakt met pelgrimeren, zowel naar Santiago de Compostela als in eigen land. Het richt zich op fietsers en wandelaars met belangstelling voor zingeving, slow tourism of duurzaam en ecologisch verantwoord toerisme. De Jacobsstaf is voor €5,95 + verzendkosten te bestellen via santiago.nl/product/jacobsstaf-128/