Nieuwsbrief Februari 2021
Introtekst (Large).JPG  

2021 staat volop in het teken van nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen. Naast het beheer van en onderhoud aan onze 53 kerken, werken we achter de schermen aan verschillende projecten en zoeken we de samenwerking op om de stenen levend te houden. Zoals onze directeur Hester Simons al zei: we zetten de deuren van de stichting en onze kerken open.

Een kleine greep uit de activiteiten: we bekijken de mogelijkheden voor het opzetten en stimuleren van religieus toerisme in onze provincie met andere partijen zoals de provincie.
Er is veel belangstelling voor het ondernemen van activiteiten in onze kerken. We zijn volop in gesprek met producenten en filmmakers hoe we culturele programma’s tot uiting kunnen brengen. Als de situatie het toelaat, hopen we dit jaar weer diverse artiesten en kunstenaars te ontvangen. Op educatief gebied zijn we volop aan het brainstormen en netwerken om een leuk project voor basisscholen en middelbare scholen op te zetten. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Genoeg leuke activiteiten dus waar we mee aan de slag zijn. In deze nieuwsbrief delen we nog meer nieuws over onze stichting en meer.


Speciaalbiertjes voor SAFT

SAFT bier.jpg

Samen met Brouwerij Tsjerkebier hebben we de handen ineengeslagen. Vanaf nu hebben we onze eigen speciaalbieren. Tsjerkebier stelt de vijf biertjes tegen kostprijs beschikbaar. De marge komt geheel ten goede aan de SAFT.

De vijf speciaalbieren zijn: Light, Blond, Boekweit Blond, Dubbel en Tripel. Ze zijn allemaal voorzien van een eigen etiket met een geaquarelleerde afbeelding van een kerk van de SAFT: Jorwert, Olterterp, Wier, Terbant en Raard. De bieren worden per vier aangeboden in een cadeauverpakking voor €15,-. Nieuwe donateurs van de SAFT kunnen dit pakket kiezen als welkomstcadeau.

De biertjes zijn verkrijgbaar in de webshop van Tsjerkebier: www.tsjerkebier.nl. In de brouwerij: Doarpsstrjitte 2, 9021 CL Easterwierrum. Bij de SAFT: Emmakade 59, 8921 AG Leeuwarden. (Op afspraak). Kijk voor meer informatie op www.tsjerkebier.nl.


SAFT in het programma Holland van Boven

Holland van Boven.jpg

Op zondag 7 februari verscheen een prachtig item over onze stichting in het programma Holland van Boven op SBS6. Het Friese platteland staat bekend om de vele kerktorens die zowel van bovenaf als op de grond goed te zien zijn. Directeur Hester Simons sprak in het kerkje van Dedgum over het doel en het belang van de stichting. Ook het gebruik van de kerken kwam aan de orde in deze twee minuten durende reportage. Samen met bureaumanager Rommie van der Heide liep Hester door de kerk. Zo kregen de kijkers een kleine rondleiding door één van onze prachtige Friese kerken. Uitzending gemist of het item nog een keer bekijken? Klik dan op deze link.


Boek over De Johanneskerk van Weidum nu in onze webwinkel

Johanneskerk Weidum.jpg

Eind vorig jaar mocht de stichting weer een prachtige kerk onder haar hoede nemen: De Johanneskerk van Weidum. Het gebouw met zijn inventaris behoort tot de topkerken van de provincie. Niet alleen het exterieur is uniek, ook de inrichting is zeer de moeite waard. Een oude dorpskerk wordt wel eens vergeleken met een tijdmachine. Wie de kerk van Weidum betreedt, waant zich onmiddellijk drie eeuwen terug in de geschiedenis: de vroeg-achttiende-eeuwse inrichting is vrijwel puntgaaf bewaard gebleven. Meer weten over De Johanneskerk van Weidum? Willem Hansma schreef er een boek over. Te bestellen in onze webwinkel.


Springen voor de kerk

jumpforheritage.JPG

#JUMPFORHERITAGE, zo heet de campagne van de Europese erfgoedorganisatie Future for Religious Heritage (FRH) die op 15 december van start is gegaan. Het is een oproep aan alle Europeanen een foto te maken van zichzelf, springend voor een religieus erfgoed gebouw of plek. #JUMPFORHERITAGE verbindt sport, erfgoed, gezondheid en bewustzijn en zorgt voor een moment van plezier.

De uitnodiging is om daarbij je persoonlijke verhaal te vertellen, waarom nou juist voor dit religieus erfgoed is gekozen. Plaats en land mogen natuurlijk niet ontbreken, evenals de tags voor FRH: @FRH_europe (twitter), @FutureForReligiousHeritage (facebook) en @frh_europe (instagram). Doe jij ook mee? De actie loopt nog tot 15 maart. Je kunt een reis naar Barcelona winnen. Kijk voor meer informatie op https://www.frh-europe.org/


SAFT op LinkedIn

LinkedIn.png

Wist je dat wij sinds kort een eigen LinkedIn pagina hebben? Naast onze website, Facebook-, Twitter- en Instagramaccount kun je ook linken met de stichting. Op dit zakelijke platform zullen we ook divers stichting nieuws met je delen. Link je ons?