Nieuwsbrief Mei 2021
Foto intro.JPG  

Als het even weer kan, gooien we de deuren van onze prachtige kerken weer open. Ze staan er nog net zo mooi bij als voorheen. Wij hebben zin in de zomer, zin om mensen te ontvangen. Ook al staan de deuren nog niet wagenwijd open, bij ons is het werk niet op slot gegaan.
Op de achtergrond zijn we druk met de voorbereiding voor de overname van weer een kerk eind deze maand. Benieuwd welke kerk dat is? Houd onze website in de gaten. Daarover later meer.

Sinds 1 mei hebben we vier refugio’s erbij, namelijk Sint Jacobiparochie, Oostrum, Rottevalle en Schurega. Er kan nu in maar liefst vijftien SAFT kerken worden overnacht. Heeft u al eens in één van onze kerken overnacht? Er staan al verschillende boekingen gepland. Meer daarover op onze website.

Wie zeker niet liggen te slapen zijn de studenten van de opleiding HRM en onze stagiaires. Zij buigen zich op moment over een aantal interessante onderzoeksvragen. Daarnaast zijn twee studentes, Roos en Bense, voor ons on tour en delen hun belevenissen op ons Instagram account. Volgt u ons al? stichting_alde_fryske_tsjerken. In deze nieuwsbrief leest u weer interessante informatie over diverse onderwerpen. Veel leesplezier.


Bijbels Britswert en Sint Annaparochie ter beoordeling voor bijbelrestauratie

Bijbelrestauratie.jpg

Niet alleen onze kerkgebouwen worden gerestaureerd, ook eeuwenoude bijbels houden we graag intact. Met de bijbels van Britswert en Sint Annaparochie onder de arm gingen we langs bij Frisian Colorists & Restorers in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Dit is een restauratieatelier dat zich richt op het restaureren, boekbinden en inkleuren van voornamelijk oude (land)kaarten en antieke boeken. Zo ook bijbels. We zijn hier naar toe gegaan om samenwerkingsmogelijkheden te bekijken met financiële ondersteuning vanuit een specifiek fonds. Ook FB Oranjewoud is hierbij betrokken.


Medewerkers in de spotlights

Ibelien Nienhuis.jpg

Bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken werkt een gedreven team van zeven medewerkers aan het behoud en levend houden van de kerken die de stichting in haar beheer heeft. Iedere maand zetten we een medewerker in de spotlights. De eerste twee collega’s aan het woord zijn secretaresse Ibelien Nienhuis en bouwkundig expert Willem de Graaf. Lees het verhaal van Ibelien hier. Benieuwd naar Willem zijn werk? Zijn verhaal leest u hier.


Prachtige fiets- en autoroutes langs onze kerken

Fietsroutes.jpg

In samenwerking met StoryTrails hebben we een tiental prachtige fiets- en autoroutes uitgestippeld langs onze kerken. Per route doet u verschillende kerken aan. Zo is er een mooie route van 25 kilometer net onder Bolsward waar u bij de kerken van Allingawier, Gaast, Ferwoude, Dedgum en Westhem langskomt. Of de route door de Greidhoeke. U komt langs de kerken van: Baaium, Bears, Blessum, Boksum, Britswert, Jorwert. Meer informatie over de routes vind u op onze website.


Werk in uitvoering: Redbadtsjerke Jorwert

Jorwert.JPEG

De Redbadtsjerke in Jorwert heeft de afgelopen jaren diverse keren in de steigers gestaan. Onlangs is het stucwerk binnen aangepakt, er is nog geschilderd: de muren en het gewelf, en de oude schoorsteenpijp met asbest is verwijderd. Als finishing touch wordt de hal nog voorzien van behang met daarop een plattegrond van Jorwert en omgeving. PC-lid Mathieu van den Boogaart blikt terug op de werkzaamheden vanaf 2006. Lees verder op onze website.


Vier kerken week lang podium voor jonge kunstenaars

Kunstenaars.jpg

Vier SAFT kerken doen dit jaar een week lang dienst als resistentie voor twee jonge kunstenaars in het kader van Kompost. Kompost is een tijdelijke, experimentele vrijplaats voor beeldmakers en geluidskunstenaars in of uit Friesland. De kunstenaars werken en verblijven er een week lang, zowel overdag als ’s nachts, om samen aan een compositie te weken. Peins was de eerste uitvalsbasis in maart dit jaar. Meer informatie op onze website.