Nieuwsbrief September 2019
AA Schalsum kerkgebouw.JPG De kerk in Schalsum is een van de drie kerken die bezocht wordt tijdens de najaarsexcursie. 

Wat een belangstelling voor kerken!

Tijdens Tsjerkepaad openen 250 kerken in Fryslân iedere zaterdag de deuren voor het publiek. Tijdens Open Monumentendag zijn ook heel veel Friese kerken open. En tijdens onze excursies zijn de kerken niet alleen open, maar vertellen we u er ook nog van alles over. Met andere woorden: wat zijn er veel kansen om die prachtige Friese kerken te bewonderen. In deze Nieuwsbrief praten we u graag bij.


Najaarsexcursie op 5 oktober 2019

AB Schalsum kerkinterieur.JPG

Op zaterdag 5 oktober organiseert de excursiecommissie een excursie langs drie kerken in Harlingen, Schalsum en Franeker. Kerken met een rijke en interessante geschiedenis op prachtige locaties. De lezing en de rondleiding in de kerken worden verzorgd door de excursiecommissie. Wie met de bus langs de drie kerken wil reizen, wordt een dagarrangement aangeboden. U bent van harte welkom. Veel meer informatie vindt u op onze website.


Donateursbijeenkomst zaterdag 2 november

grote kerk.jpg

Onze jaarlijkse donateursbijeenkomst vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 november in de Grote Kerk van Leeuwarden. We hopen op die dag veel van onze donateurs te mogen ontmoeten, in een ontspannen en gezellige sfeer. Het programma ziet er als volgt uit:

13.30-14.00 uur Ontvangst met koffie en/of thee
14.00-15.00 uur Donateursvergadering met actualiteiten en ontwikkelingen
15.00-15.15 uur Pauze
15.15-16.30 uur Lezing Theo Jellema met aansluitend of tussendoor orgelspel
16.30-17.00 uur Afsluiting met hapje en drankje

Aanmelden

Wilt u bij deze bijeenkomst aanwezig zijn dan vragen wij u om u uiterlijk 28 oktober 2019 aan te melden bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Dat kunt u telefonisch doen op 058-2139666 of per mail naar info@aldefrysketsjerken.nl.

 


Veel kerken open tijdens Open Monumentendag

logo monumenten dag.jpg

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier. Ook veel kerken van de Stichting Alde Fryske Tsjerken stellen hun deuren open tijdens dit weekeinde. Op onze website vindt u een overzicht van alle activiteiten. Veel meer informatie is te vinden op www.openmonumentendag.nl


Kerk Raard nu atelier en expositieruimte

Paul Andringa in de kerk van Raard.jpg

De kerk van Raard (NEF) wordt een atelier en expositieruimte van de Leeuwarder kunstenaar Paul Andringa. De kunstenaar huurt de kerk per 1 september 2019 van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Daarmee is voor deze kerk een passende, nieuwe bestemming gevonden. Eerder was het Oerka Irene Verbeek museum gevestigd in de kerk van Raard.

Enkele jaren geleden kwam de kerk leeg te staan, toen het Oerka Irene Verbeek Museum ophield in de huidige vorm te bestaan. De Stichting Alde Fryske Tsjerken raakte in gesprek met de Leeuwarder kunstenaar Paul Andringa (1963), die op zoek was naar een nieuwe atelierruimte. De kerk van Raard sprak hem enorm aan vanwege de ruimte in het gebouw en de sfeer die in de kerk heerst.

Andringa zal enkele dagen per week aan het werk zijn in de kerk van Raard. Ook zal er een permanente tentoonstelling te zien zijn. Daarnaast komen er kunstwerken van Andringa te staan in de kerken van Lichtaard en Bornwird, zodat belangstellenden met de auto of met de fiets deze drie kerken en de kunstwerken kunnen bewonderen.

De Stichting Alde Fryske Tsjerken is blij met de nieuwe functie van de kerk van Raard. ‘Onze kerken zijn als gebouwen belangrijk voor de Friese dorpen, maar we vinden het nog belangrijker dat de kerken gebruikt worden, dat het levende stenen zijn’, zegt impresario Joke Bakker. ‘Met de komst van Paul Andringa naar Raard leeft deze kerk weer. Dat vinden we prachtig.’


Bent u al donateur?

word_donateur.jpg

Bent u al donateur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken? Zo ja, dan zijn we daar bijzonder blij mee. Bent u nog geen donateur? Dan is dit het moment om donateur te worden. Dat kost slechts 17,50 euro per jaar!

Als u nu donateur wordt, ontvangt u het boek De Friese Elfkerkentocht van prof. dr. Justin Kroesen cadeau. In dit boek neemt hij de lezer mee langs elf schitterende Friese dorpskerken waarin nog een gaaf zeventiende- of achttiende-eeuws interieur bewaard is gebleven. Het boek is drietalig (Nederlands, Engels en Duits) en is uitgegeven door de Stichting Alde Fryske Tsjerken in samenwerking met Uitgeverij Wijdemeer.

Word nu donateur via deze link.