Nieuwsbrief Maart 2020
Omslag jubleumNr 22-1.jpg De cover van het jubileum magazine 

Nieuw boek én prachtig jubileum magazine

Beste lezers,

We maken een bijzonder jaar mee. In dit jaar, waarin we ons 50-jarig bestaan vieren, ligt de wereld stil door het coronavirus. Alle activiteiten zijn stilgelegd, ook onze jubileumvieringen. Gelukkig ligt niet álles stil. We kunnen wél het prachtige boek 'Levende stenen' uitbrengen en het jubileumnummer van ons magazine Alde Fryske Tsjerken. In deze nieuwsbrief praten we u graag bij. We wensen u ook al het goeds toe, met name gezondheid. Blijf gezond!

Met vriendelijke groet,

Gerko Last
waarnemend directeur Stichting Alde Fryske Tsjerken


Boek 'Levende stenen'

Levende stenen omslag 06 - definitief-1.jpg

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Stichting Alde Fryske Tsjerken is het boek 'Levende Stenen' verschenen, met daarin prachtige beschrijvingen van de 52 kerken die de Stichting in beheer heeft. De verhalen zijn geschreven door Hans Willems, hoofdredacteur van het magazine Alde Fryske Tsjerken.

In zijn voorwoord schrijft Willems: ‘Levende stenen: daar gaat het om bij deze kerken: stenen die het verhaal vertellen van mensen die luisterden naar woorden van troost en bemoediging, zongen, doopten, trouwden en rouwden. Levende stenen waarvoor de gemeenschap zich veel moeite getroostte om ze tot het middelpunt van de gemeenschap te maken.’

Het boek kost € 9,95 voor niet-donateurs; donateurs betalen € 7,50. In beide gevallen inclusief verzendkosten. Het boek is verkrijgbaar via onze webwinkel. U kunt ook een mail sturen naar info@aldefrysketsjerken.nl. Geef daarin aan hoeveel boeken u wilt ontvangen en wat uw adresgegevens zijn.

Bent u nog geen donateur? U ontvangt het boek dit jaar cadeau als u donateur wordt van onze Stichting.

P.S. Het boek is ook een bijzonder leuk om cadeau te doen aan anderen voor verjaardag of jubileum!

 


Een speciaal nummer van ons magazine

Omslag jubleumNr 22-1.jpg

In een bijzonder jubileumnummer van ons magazine Alde Fryske Tsjerken kijkt de redactie uiteraard terug op 50 jaar zorg voor Friese kerken. Verhalen over onze oprichters, oud-bestuursleden en kerken en begraafplaatsen die in het verleden zijn overgenomen. Maar er wordt ook vooruit gekeken: hoe ziet de toekomst van de Stichting eruit? Gaan we inderdaad op weg naar de 100 kerken, in de visie van voorzitter Jan Kersbergen? Ook laat de redactie vrijwilligers aan het woord van onze Plaatselijke Commissies: de onmisbare schakels in het werk van de Stichting. Ook in het blad een interview met Jacobine Gelderloos, die zich vanuit de Protestantse Kerk inzet voor de dorpskerk.

Donateurs van de Stichting krijgen het jubileummagazine deze week thuisgestuurd. Niet-donateurs kunnen donateur worden (u krijgt dan het magazine én een ander cadeau) of het magazine kopen in onze webwinkel.

 


Prachtige documentaires over ons werk

wwww.jpg

Fryslân Dok zond in de afgelopen weken twee prachtige documentaires uit over ons werk. In twee delen werd gekeken naar de overname van kerken door onze Stichting én naar de herbestemming van kerkgebouwen die leeg komen te staan. In de documentaires veel aandacht voor onze kerken in Wânswert, Dedgum en Sint Annaparochie. U kunt de afleveringen terugkijken via onderstaande links naar NPO Start.

Deel 1:

https://www.npostart.nl/fryslan-dok/14-03-2020/POW_04514539 

Deel 2:

https://www.npostart.nl/fryslan-dok/21-03-2020/POW_04514540 

Van harte aanbevolen!

 


Winnaar van de verhalenwedstrijd

verhaal.jpg

Edy Hoekema-Mennes uit Beetsterzwaag schreef het winnende verhaal van de Verhalenwedstrijd, georganiseerd samen met het Friesch Dagblad en met Geandewei. In het weekeinde van 14 maart is een deel van de verhalen gepubliceerd in de zaterdagbijlage Wykein. U vindt het winnende verhaal hier. De rest van de verhalen worden in de komende weken gepubliceerd op deze site.

De prijs werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de kerk van Swichum, voorafgaand aan een concert van Marcel Smit in het kader van onze Podiumtour.

 


Gevolgen van het coronavirus

afgelast.jpg

In verband met het coronavirus zijn alle activiteiten in onze kerken tot 1 juni afgelast. De Stichting conformeert zich hiermee aan de richtlijnen van het RIVM. Doel is om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Alle activiteiten tot 1 juni verdwijnen uit onze UITagenda.

De Plaatselijke Commissies mogen hun kerken wel open stellen voor individuen die de kerk graag willen bezoeken.

Ons kantoor en onze medewerkers passen hun werkzaamheden ook aan. Het kantoor zal in principe wel gewoon tijdens kantooruren bereikbaar zijn. Een mail sturen kan altijd: info@aldefrysketsjerken.nl.

Eerder is al bekend gemaakt dat het symposium n.a.v. ons 50-jarig bestaan op 20 maart is uitgesteld.